Företagare - 5 tips för att maxa din ekonomi
1. Få koll på din ekonomi
Tycker du att bokföring, bokslut och momsdeklarationer är bland det tråkigaste som finns? Då är du inte ensam. Men precis som att diska, dammsuga och slänga sopor så för ofta tråkiga saker bra saker med sig. Om du inte diskar, dammsuger och slänger sopor kommer ditt hem inte vara särskilt trevligt att vara i. Om du inte sköter din bokföring, gör bokslut och lämnar in momsdeklarationen i tid kommer ditt företagande inte vara särskilt trevlig heller.
Många väljer att lämna bort bokföringen på en redovisningskonsult eller redovisningsfirma. Se dock till att du är insatt i vad de gör då du ofta kan få insikter om ditt företagande som du inte hade fått annars. Att gå på djupet i siffrorna kan ge dig insikter om ditt företagande som du inte hade fått annars. Missa inte den möjligheten.
2. Se över dina kostnader
Man måste spendera pengar för att tjäna pengar är ett gammalt talesätt och det stämmer väl till viss del. Samtidigt är det lätt att dra på sig onödiga kostnader snabbt som gör att även om du drar in mycket pengar så blir det inte mycket pengar över på sista raden.
Kostnader för kontor, resor och kontorsinredning är saker som är lätt att spendera för mycket pengar på i förhållande till vad som faktiskt behövs. Behöver du verkligen det där kontoret på den fina adressen? Bryr sig verkligen så mycket om vad det står på brevpappret? Behöver du verkligen bo så centralt på dina tjänsteresor eller kan du bo lite längre ut? Måste du verkligen ta taxi eller går det tåg eller annan kollektivtrafik dit du ska? Visst är det bra att ha ett snyggt kontor men kan du köpa kontorsmöbler begagnat till att börja med? Många bäckar små gör en stor vinst vid årets slut.
3. Ta ut lön upp till brytgränsen
Alla företagare vet att kombinationen 3-12 inte betyder 3 december, inte -9 och inte kvartal 2-4. Nej, 3-12 betyder ångest, krångel och oftast hjälp av redovisningskonsult eller revisor. 3-12-reglerna styr hur mycket utdelning man som fåmansföretagare (vilket man är tills företaget är ganska stort) får ta ut. Detta för att förhindra att man som företagare tar ut lågbeskattad utdelning istället för lön som traditionellt sett beskattas högre.
Vi ska inte gå in här på hur 3-12-reglerna är konstruerade utan nöjer oss med det ge följande handfasta råd:
- Ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt för att maximera intjäning till föräldraförsäkring, sjukförsäkring och pension om företagets ekonomi tillåter det.
- Finns det vinst över när du tagit ut denna lön? Ta ut maximalt tillåten utdelning som tillåts enligt 3-12-reglerna. Har du anställda finns chansen till högre utdelningsutrymme, annars kan du utgå från schablonreglerna om du inte har en redovisningskonsult eller revisor som kan räkna ut exakt hur mycket utdelning du kan ta.
- Finns det fortfarande pengar över, överväg om du verkligen behöver mer pengar i plånboken eller om det är bättre att investera pengarna i verksamheten.
Dessa råd är självklart generella och önskar du individuella råd bör du kontakta en redovisningskonsult eller revisor.
4. Tjänstebil? Gör nettolöneavdrag
Har du eller har du övervägt att skaffa en tjänstebil som företagare. Lite beroende på dina krav, önskemål och budget kan det ofta vara en bra deal för dig som är företagare. Detta av tre skäl:
- Du betalar bilen med företagets obeskattade pengar istället för att ta ut dem i lön och sedan betala för bilen.
- Du kan själv kontrollera din lön och se till att du inte kommer över gränsen för statlig skatt vilket får positiv effekt på hur mycket du skattar för förmånen att ha en så förmånsbil (traditionellt sett benämnd som tjänstebil).
- Du kan göra nettolöneavdrag vilket höjer din lön samtidigt som du ersätter företaget för förmånsvärdet genom att sätta ner din lön efter skatt med samma summa. Därmed blir förmånen av att tjänstebil 0 kr då du ersatt företaget för denna med dina skattade pengar. Samtidigt har du höjt din lön vilket påverkar din SGI, pensionsinbetalningar o.s.v. positivt.
5. Tänk igenom finansieringen före
Detta är en blogg om ekonomi i allmänhet med viss tonvikt mot lån, räntor och krediter. Vad har då företagande med detta att göra kanske du frågar dig? Dels är undertecknad, som driver denna sajt, företagare själv vilket gör det naturligt att tipsa andra företagare om hur de kan maxa deras ekonomi. Dels behöver även företagare finansiera sin ekonomi och företagande vilket knyter an till denna sajts inriktning och tema. Oavsett om du ska finansiera husköpet, bilen eller företaget finns det självklart flera möjligheter. Du kan belåna din bostad om du äger (delar av) den själv och låna ut pengar till företaget. Nu är det inte alla som kan eller vill göra detta och då kan ett specialiserat företags-lån vara ett bra alternativ. Vi rekommenderar följande företag om du som företagare funderar på hur du ska finansiera din verksamhet:
- CapitalBox– Låna mellan 20 000 kr och 1 000 000 kr. Det är enkelt och gratis att ansöka och ingen säkerhet krävs, endast personlig borgen.
- QPR Företagslån - Låna mellan 30 000 kr och 500 000 kr. Inget pappersarbete, ingen säkerhet krävs, endast personlig borgen. Beviljat lån betalas ut samma dag.
- Qred – Låna upp till 250 000 kr. Ingen ränta eller uppläggningsavgift, endast en fast månadsavgift. Betala bara för de månader du använder lånet. Qred tar ingen UC.
Vi på Jämförräntor.se önskar dig lycka till i ditt företagande!