
5 tips innan du tecknar lån
1. Teckna årslån
Även om du enbart behöver låna 5000 kr och anser att du kommer hinna betala tillbaka inom 3 månader så bör du överväga om du ska välja snabblån. Det gäller även om du har betalningsanmärkningar och svårt att få de billigare privatlånen.
För dig med anmärkningar finns låneföretag (Se exempelvis CashBuddy, Moank m.fl) som erbjuder ränta på ca 30 %. Det är en hög ränta för årslån men innebär ändå bara en kostnad på ca 1000 kr över ett år om lånet är på 5000 kr. Kom även ihåg att du alltid har rätten att betala tillbaka i förtid utan att det kostar extra.
Med årslån får du alltså lägre total kostnad på lånet, längre amorteringstid och lägre belopp att betala varje månad.
Jämför räntan på privatlån här
2. Samla dina lån
Hur många lån och krediter har du? Kanske en delbetalning, en mindre skuld på kreditkortet som inte ännu betalats och ett privatlån. I de flesta fall är det bättre att ha ett enda lån istället för många mindre. Har du behov av att låna så passa på att se över vilka andra lån och krediter du för tillfället har. Räkna ut den totala summan du behöver för att lösa dessa mindre lån och teckna ett enda lån för hela lånebehovet.
Med ett enda lån får du lättare lägre ränta, lättare översikt och färre aviavgifter/månadsavgifter.
Samla dina lån och sänk din månadskostnad här
3. Jämför alltid
Ta alltid kontakt med minst 5-6 olika långivare och jämför deras låneförslag innan du tecknar lånet. Titta sedan på den effektiva räntan som de erbjuder och välj den aktör med lägst effektiv ränta (förutsatt att det är årslån som tecknas).
En enkel väg är att använda sig av är låneförmedlare (Se exempel Lendo, Advisa, MyLoan m.fl). Du gör en låneansökan till dem och de kontaktar mellan 15-25 banker som inom ett dygn ger svar. En gratis tjänst som innebär att du snabbt kan jämföra många olika alternativ.
Med en jämförelse kan du hitta lägre effektiv ränta och därmed hålla nere lånekostnaden.
4. Titta inte bara på månadskostnaden
Det låneföretagen vill är att du enbart ska titta på månadskostnaden. Det som främst avgör hur hög månadskostnaden blir är hur länge du amorterar lånet. Visst kan det vara lockande att bara betala 2000 kr varje månad istället för 3000 kr…
Det inte låneföretag är lika tydliga med är att längre amorteringstid skapar betydligt dyrare lån i längden. Vi visar med ett exempel:
Låna 150 000 kr med effektiv ränta på 7,18%.
Amortera på 5 år – Månadsbetalning ca 2960 kr – Totalt att betala tillbaka ca 180 000 kr.
Amortera på 8 år – Månadsbetalning ca 2040 kr – Totalt att betala tillbaka ca 196 000 kr.
Genom att välja längre amorteringstid får du en lägre månadskostnad. Men priset för detta blir ett lån som kostar dig 16 000 kr extra. Sök därför alltid efter så kort amorteringstid som möjligt.
Med kort amorteringstid blir total kostnad för lånet lägre.
5. Har du betalningsanmärkning? Kontrollera när den löper ut
Har du en eller flera betalningsanmärkningar kommer bankerna ge dig betydligt högre ränta på lånet än om du inte haft anmärkningar. Istället för räntor mellan 5 % och 20% kommer du bli erbjuden räntor mellan 15 % och 30 %. Kontrollera därför när betalningsanmärkningen försvinner. Det kan enkelt ske genom att ringa Kronofogden eller genom att göra en kreditupplysning på sig själv via MinUc.se.
Några dagar efter att betalningsanmärkningen löpt ut bör du kontakta flera banker och be om ett låneförslag för att lösa dina befintliga lån. Eftersom du nu är fri från anmärkning kommer räntan bli betydligt bättre. Bli inte förvånad om du får hälften så hög ränta som på lånet du redan hade.
Med ett nytt lån kan du lösa dyrare lån som tecknats vid sämre ekonomiska förhållanden.